COMUNICAT DE PRESĂ – Comisia de Dialog Social

Sub coordonarea prefectului județului Galați, Gabriel Avrămescu, astăzi, 20 august 2020, a avut loc întâlnirea Comisiei de Dialog social, la care au participat Flemming Sorensen, directorul general al Șantierului Naval Damen Galați, Marian Flilimon, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Galați, Laurențiu Asaftei, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați, Dan Pelin, inspector șef adjunct al Inspectoratului de Poliție al Județului Galați, Romică Gîrneață, președintele filialei Galati a Confederației Sindicale Cartel Alfa, precum și reprezentanți ai sindicatelor și ai producătorilor locali.

Flemming Sorensen, directorul general al Șantierului Naval Damen Galați a vorbit despre importanța șantierului de la Galați în cadrul grupului Damen, despre proiecte actuale și viitoare, cuprinse în strategia de menținere pe piață a companiei și de salvare a locurilor de muncă a cât mai multor salariați. În acest sens, se pregătește un plan de mobilitate ce privește detașarea angajaților și a proiectelor între diferite șantiere ale companiei, în scopul păstrării specialiștilor deja instruiți în cadrul companiei și remunerarea suplimentară a acestora. Sorensen a apreciat parteneriatul pe care Damen îl are cu comunitatea locală, subliniind faptul că pentru anii ce vin prognoza dezvoltării la Galați este optimistă.

Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați a vorbit despre importanța pe care suportul autorităților publice îl are în aducerea și păstrarea investitorilor în zonă, dând asigurări că mediul de afaceri și antreprenorii vor găsi în Instituția Prefectului un veritabil partener de dialog și de lucru. A mai spus că vremea discuțiilor fără aplicabilitate trebuie să se încheie, iar cetățenii, întreprinderile mici și mijlocii, toți cei care contribuie și depind de mediul economic gălățean, trebuie să aibă sprijin, predictibilitate și siguranță.

În cadrul aceleiași discuții, Marian Flilimon, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Galați a subliniat faptul că, deși a solicitat autorităților locale sporirea digitalizării în administrație, realizarea unor platforme comune de colectare a datelor, în scopul minimizării eforturilor și maximizării rezultatelor prin eficientizarea proceselor birocratice, acest lucru nu s-a intâmplat.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați, prin vocea lui Laurențiu Asaftei, a adus informări despre situaţia suspendării contractelor individuale de muncă pe perioada pandemiei cu noul coronavirus COVID-19, situaţia petiţiilor adresate Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi de la începutul pandemiei până în prezent, verificarea modului de respectare a măsurilor de combatere a răspândirii noului coronavirus COVID-19 de către angajatori. Asaftei a răspuns și tuturor întrebărilor adresate de participanții la ședință.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi, reprezentat de Dan Pelin, inspector șef adjunct, a adus informări privind activităţile realizate pentru verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse prin instituirea stãrii de alertă, pentru prevenirea răspândirii SARS-COV2 în judeţul Galaţi.

La secțiunea Diverse, părțile implicate au împărtășit și lămurit aspecte ce țin de bunul mers al comunității gălățene, în plan social și economic.