Autoritățile statului realizează controale în vederea împiedicării răspândirii bolii Covid-19

Ieri, 18.07.2020, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Galați, structurile teritoriale M.A.I. din județul Galați, alături de reprezentanți ai I.T.M., D.S.P., A.N.P.C., A.N.S.V.A., au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat şi măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.
Echipele mixte ale structurilor menționate au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și sanitară, precum și a prevederilor legale în vigoare. În urma controalelor au fost verificate 115 societăți comerciale. Au fost aplicate 168 de sancțiuni în afara contextului Covid-19, în cuantum de 49738 lei și 46 de sancțiuni în contextul Covid-19, din care 41 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, în valoarea de 5000 de lei și 3 sancțiuni la Legea 61, în valoare de 800 de lei.
În aceste misiuni au fost implicate 136 de

efective, aparținând Poliției Naționale, Poliței Locale, Jandarmeriei și Ministerului Muncii.
Reprezentații A.N.S.V.A. Galați au întreprins 6 acțiuni de control în unitățile care produc, prelucrează, depozitează și valorifică produse de origine animală și non-animală, din care 3 controale în colaborare cu reprezentații D.S.P. Galați. S-au verificat și evaluat condițiile de igienă în spațiile de depozitare și producție, precum și a celor de depozitare a materiilor prime și a produselor finite, etichetarea și trasabilitatea produselor alimentare, controlul dăunătorilor, evidența documentelor, respectarea normelor privind răspândirea Covid-19 și modul de implementare a procedurilor HACCP. Nu s-au constatat încălcări ale normelor sanitar-veterinare.
Inspectori sanitari de stat ai D.S.P. Galați au efectuat un număr de 12 controale igienico-sanitare și au aplicat un număr de 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 6500 de lei pentru utilizarea, în cadrul spitalelor, de medicamente cu termen de valabilitate expirat și pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor.
Aceste controale vor continua și astăzi, dar și în perioada următoare.
În contextul creșterii numărului de cazuri în județul Galați, Institutia Prefectului – Judetul Galați, face un apel către cetățeni să respecte recomandările specialiștilor, respectiv purtarea măștii, normele de igienă și de distanțare socială.